Oosthoekplein

Beschrijving

Langwerpig plein waar de Zoutelaan, de Paulusstraat, de Hazegrasstraat en de Nieuwe Hazegrasdijk samenkomen. Pleintje ontstaat in de 19de eeuw in de Oosthoek, een woonconcentratie ten oosten van het oude Sint-Paulusfort (1627-1783).

Het pleintje is centraal beplant met gras en bomen. De bebouwing bestaat uit lage dorpswoningen, meestal met lijstgevels, in kern waarschijnlijk laat-19de-eeuws; nummer 19 is een uitzondering met een trapgeveltje. Aan de noordkant grotere losstaande bebouwing, nummer 8, villa. Aan de westkant van het plein veel horeca, bijboorbeeld nummer 1, "Kinders Siska", een bijhuis van het beroemde wafelhuis van Siska sinds 1907; een bronzen beeld van Siska aan de inkom naar ontwerp van J. Claerhout (1842-1918); nummer 7, "la Sapinière", interbellumvilla in cottagestijl.

• LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 278.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda