Nestor de Tièrestraat

Beschrijving

Rechte oostweststraat tussen de Lippenslaan en de Koningslaan, aangelegd circa 1900 bij de ontwikkeling van de badplaats Knokke. Grenst het voormalige Duinenpark aan de noordkant af. De straat is genoemd naar de Vlaamse toneelschrijver Nestor de Tière (1856-1920) die hier een villa had. Het straatbeeld wordt bepaald door interbellumburgerhuizen in traditionele, pittoreske stijl: talrijke topgevels, combinatie van baksteen en cementering, vaak met een naam op de gevel aangebracht, bijvoorbeeld nummer 40, "Duinenzoon", met pseudo-vakwerk en een erker. Sommige huizen wat art-decogetint, zie nummers 34, 36-38. De zuidzijde wordt voor een groot deel ingenomen door de lange gevel van het Sint-Jozefslyceum (nummer 9), een uitbreiding van de school van 1893 die dateert van 1928 (zie Van Rysselberghestraat).

• LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 211.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda