Kragendijk (Westkapelle)

Beschrijving

Straat vanaf Dorpsstraat/ Natiënlaan tot de Kalvekeetdijk, en van de Kalvekeetdijk tot Knokke. Volgens straatnaambord vormde deze dijk de Oostdijk van de Vardenaarspolder. Kraag zou etymologisch te verklaren zijn als een halfrond dijkje om een bres te dichten. Aan het gedeelte ten zuiden van de Kalvekeetdijk enkele villa's uit de jaren 1950 als embryonale kern van de Villawijk tussen Natiënlaan en de genoemde dijk. Gietijzeren opschriften: nummer 11 "Mallnitz" , nummer 7 "Windenlied". Vormde voor de aanleg van de Knoksesteenweg circa 1860 samen met de Sacramentsstraat de oude weg naar Knokke. Historische hoeve " 't Hof ter Calverkeete" zie nummer 42.

• COORNAERT M., Westkapelle en Ramskapelle: de geschiedenis, de topografie en de toponimie van Westkapelle en Ramskapelle met een studie over de Brugse Tegelrie, Tielt, 1981, p. 425-426.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda