Knokkestraat (Knokke)

Beschrijving

(zie ook: Heist, Knokkestraat) Rechte weg tussen Knokke en Heist, aangelegd in 1891 als eerste rechtstreekse verbinding tussen de twee dorpskernen grosso modo volgens het tracé van een zandweg, die onder meer op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt aangeduid. Vroeger moest het zwaardere verkeer om via Westkapelle. Voor de fusie "Heiststraat" genoemd. Heterogene bebouwing, geconcentreerd aan de noordzijde van de straat; aan zuidzijde met uitzondering van een rij villaatjes bij Knokke en twee hoeves, onbebouwd (spoorlijn loopt erlangs). De oudste bebouwing bestaat uit twee hoeves met vermoedelijk 18de-eeuwse kern, bijvoorbeeld nummer 616, nu sterk verbouwd. Enkele burgerhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Tegen Knokke aan vinden we bebouwing van na de Tweede Wereldoorlog, deels losstaande, deels aaneengebouwde burgerwoningen. Verder naar Heist toe villaverkavelingen van de jaren 1980-1990; de achtertuintjes van de huizen komen uit op de Knokkestraat.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda