Kerkstraat

Beschrijving

Gebogen straat van de Kursaalstraat naar de N. Mengélaan, in het verlengde van de Pannenstraat. Eén van de oudste straten van Heist, bestaat reeds in de 13de eeuw als de "Zuidstraat" in het Noorddorp, waarlangs vissers zich vestigen. Vanaf eind 18de eeuw "Dorpsstraat" genoemd. In de jaren 1860 gekasseid en van voetpaden voorzien. Vanaf 1875, bij de inwijding van de nieuwe neogotische Sint-Antoniuskerk die grenst aan deze straat, hiernaar vernoemd. Van de oorspronkelijke vissershuisjes is in deze straat niets meer overgebleven. De oudste bebouwing gaat terug tot de 19de eeuw en bestaat uit burgerhuizen, meestal in mindere of meerdere mate verbouwd gedurende de 20ste eeuw, bijvoorbeeld nummer 22/ Kardinaal Mercierstraat, groot neoclassicistisch hoekpand, nummer 24/ Kardinaal Mercierstraat, groot hoekpand met bakstenen gevel waarin fraaie bewaarde consoles van de verdwenen balkons, nummer 31, herenhuis waarvan enkel de verzorgde neoclassicistische gevel is bewaard. 19de-eeuwse bebouwing aangevuld met interbellumwoningen, bijvoorbeeld nummer 41, gesigneerd "Jos. Geselle - Aann. Heyst"; recente appartementen en rijhuizen, en het jaren 1970-gebouw van de school "Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinen" in de Kursaalstraat.

• COORNAERT M., Heist en de eiesluis, Tielt, 1976, boekdeel II, p. 429.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda