Generaal Lemanpad

Beschrijving

Grosso modo zuid-noord verlopend kronkelend pad dat het Cottagepad en de Elisabetlaan ten zuiden verbindt met de Kustlaan ten noorden. Voorheen zogenaamd Duitspad; huidige benaming naar een heldhaftig Duitse generaal (1851-1920) van tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vanaf circa 1909 op "vier dallen" breed aangelegd en afgezoomd met aangeplante duinhelm; percelen pas bebouwd na de oorlog. Thans losstaande villabebouwing in cottagestijl voornamelijk uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Veelal witgeschilderde baksteenbouw zie onder meer nummer 2 "Hurlevent", gekoppelde villa van 1928 naar ontwerp van architect L. Coppe, thans met gewijzigde raamindelingen; typerend afgerond balkon. Nummer 3 "Julie" van 1928 naar ontwerp van architect K. Reynaert (?), met volume gekarakteriseerd door twee zware houten gevelvelden.

• Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel IV, mei-juni 1994, s.p.
  • DESMIDT A., Straatnamen te Knokke-Heist, Knokke-Heist, 1990, s.p.
  • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 265.