Europaplein

Beschrijving

Onregelmatig gevormd openbaar plein tussen de Patriottenstraat en de Mimosastraat. Behoort tot het verkavelingplan van Stübben; aangelegd in de eerste jaren van de 20ste eeuw. In 1908 draagt de Société een reeks gronden over aan de staat, waaronder de huidige "Put" met minigolf en park, het Europaplein, het Sint-Michielsplein en de ruimte tussen de Berg- en Bocheldreef, met als doel openbare pleinen te creëren. Centraal op het plein, "De Meeuwen", kunstwerk in gewapend beton van E. Raes (Doornik/Duinbergen), opgericht in 1967. Bebouwing bestaande uit recente appartementsgebouwen. Enige oudere is het "Hotel du Soleil" (officieel Patriottenstraat nummer 15), in 1946-1947 tot hotel omgebouwd door architect R. Neirynck; oorspronkelijk vier huizen uit de jaren 1920.

• LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 83, 95.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda