Eugène Ysayelaan

Beschrijving

Gebogen straat tussen de Kustlaan en de Sparrendreef, aangelegd bij de uitbouw van Het Zoute in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Zogenaamd naar de Luikse violist Eugène Ysaye (1858-1931), kapelmeester van de Koning en inspecteur-generaal voor de muziek. Had een villa in deze straat waar hij veel verbleef. Losstaande villabebouwing voornamelijk uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Veelal witgeschilderde baksteenbouw op zwarte plint, in landelijke stijl zie nummer 12 "La Musardière" naar ontwerp van architect M. Driesmans; tevens in cottagestijl zie nummer 16 "Dolki" van 1927 naar ontwerp van architect F. Vervalcke, nummer 18 (1927) en nummer 20 "El Paradiso" met behouden open voorportaal, nummer 22-24 "Wendy /Petit Jacques" (1924). Nummer 6-8-10 drievoudige villa "Paquerette / Cenrillon / Carol" in art-decostijl van 1927 naar ontwerp van architect J. Verbrugghen, een massief volume in baksteen met horizontale geleding in het metselwerk en de raamverdeling.

• Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel IX, mei-juni 1994, s.p.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda