Emile Verhaerenlaan

Beschrijving

Licht gebogen straat die de Prins Karellaan verbindt met de Sparrendreef. Omschrijft de noordelijke grens van de driehoek waar in de eerste helft van de 19de eeuw de kern ontstaat van het oude gehucht Het Zoute. Pas aangelegd bij de uitbouw van Het Zoute in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Zogenaamd naar de dichter, kunstcriticus en advocaat Emile Verhaeren (Sint-Amands-Puurs, 1855-Rouen, 1916), die onder meer het landschap rond het dorpje Knokke beschrijft dat hij regelmatig bezoekt. Vanaf Oud-Zoute tot aan Sparrendreef aaneengesloten bebouwing aan de oostzijde, opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummers 26, 28-30 burgerhuizen van twee bouwlagen met typerende dakvensters in puntgevels, driezijdige erkers en al dan niet geschilderde bakstenen balkons. Verder losstaande villabebouwing voornamelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw aansluitend bij de villawijk. Onder meer nummers 1-3 en 5: villa's uit het tweede kwart van de 20ste eeuw naar ontwerp van de Gentse architecten C. en G. Hoge, bepleisterde baksteenbouw op onbeschilderde sokkels in respectievelijk bak- en breuksteen. Nummer 9-11-13. Driewoonst in cottagestijl, oorspronkelijk ontworpen als gekoppelde villa, maar later centraal deel verbouwd tot woning, zie was voorheen centrale inkompartij voor beide panden, te bereiken via trappartijen links en rechts van de centraal gelegen tuin.

• Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel VIII, mei-juni 1994, s.p.
  • DESMIDT A., Straatnamen te Knokke-Heist, Knokke-Heist, 1990, s.p.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda