Duinendreef

Beschrijving

Kronkelende weg tussen de Anemonenlaan en de Van Cailliedreef. Vormt samen met de Jozef Nellenslaan de oost-west-as door Duinbergen. Behoort tot het verkavelingplan van Stübben; aangelegd in de eerste jaren van de 20ste eeuw. De bebouwing bestaat uit villa's, waarvan sommige op een verhoogd perceel, door het gedeeltelijke behoud van het duinenlandschap. Centraal in de verkaveling, tussen de Duinbergenlaan en de Poststraat, bevindt zich een kern van aaneengesloten bebouwing van begin 20ste eeuw, met als kern de Christus-Koningkapel (nummers 29-53). Het bouwblok rond de Christus-Koningkapel is beschermd als monument bij ministerieel besluit van 2/10/2003. De rijwoningen zijn opgetrokken volgens het toen heersende stedelijk model, nl. met bel-etage, en in een amalgaam van toen heersende stijlen, met nadruk op de cottagestijl. Op de hoek met de Poststraat, klein plantsoentje met middenin bronzen beeld van J. De Decker "Eva", gemaakt in 1941 en in 1993 door Galerij Dieleman geschonken ten gevolge van de beeldenwandeling.

• Sint-Lukasarchief Brussel, Inventaris van het bouwkundig erfgoed in de villawijk Duinbergen te Knokke-Heist, deel II, in opdracht van WITAB, mei-juni 1996.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, Mutatieschetsen, Knokke-Heist, Heist, 1913/5.
  • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 86, 91.