De Bolle

Beschrijving

Rechthoekig pleintje ten zuiden van de Vlamingstraat, op de hoek met de Kardinaal Mercierstraat. Aangelegd in 1883 als de "Mengéplaats", na onteigening van enkele percelen. Gebruikt als plein voor de wekelijkse dinsdagmarkt tot de aanleg van het nieuw marktplein en gemeentehuis in 1932 (zie Maes en Boereboomplein). Na de Tweede Wereldoorlog "Canadezenplein" genoemd; vanaf 1969 elke donderdag van de zomermaanden "Folkloremarkt"; vanaf 1971 de "Bolle" geheten, naar een zandbank voor Heist. Rijbebouwing rond het plein, burgerhuizen tot drie bouwlagen, behalve twee huizen op de hoek met de Kardinaal Mercierstraat nummers 5 en 6 (?), allemaal van de tweede helft van de 20ste eeuw. Nummers 5 en 6, burgerhuizen van het interbellum, met typerende golvende bekroning van de lijstgevel, nummer 6 (?) mooi uitgewerkt hoekpand met erker op de hoek. Begane grond bij alle huizen ingenomen door voorzetterrassen van de horeca.

• LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 52.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda