Camille Lemonnierlaan

Beschrijving

Gebogen laan tussen het oostelijk uiteinde van de Kustlaan en de Zwinlaan, gelegen ten noordoosten van het kerngebied van Het Zoute, meer bepaald in het gebied van de Zwinduinen. Zogenaamd naar Camille Lemonnier (1844-1913), een Franstalig romanschrijver en kunstcriticus, die vaak te Knokke verbleef. Aangelegd als deel van de Zwinlaan; krijgt huidige benaming met de aanleg van de nieuwe Zwinlaan (1933). Vrij grootschalige losstaande villa's opklimmend tot het tweede kwart van de 20ste eeuw, aanleunend bij de zogenaamd landelijke stijl, zie witgeschilderde baksteenbouw, vaak met steunberen op de hoeken; rieten bedaking onder meer bij nummer 26 "Le Pélican", nummer 28 "Riethove" en nummer 30 "Zonneveld". Nummer 22 "Green Lodge" naar ontwerp van architect Viérin.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda