Bronlaan

Beschrijving

Lange gebogen laan in de noordoostelijke hoek van Het Zoute, van de Zoutelaan-Oosthoekplein in het zuiden tot de Kustlaan ten noorden. Kan grosso modo als westelijke grens van het Zwin beschouwd worden. Aangelegd in 1929 doorheen de zogenaamd Kleine Vlakte, het natuurgebied tussen de huidige Sparrendreef en het Zwin. Zogenaamd naar "Source Thermale du Knocke" of "Trinkhall", gebouwd in 1914 naar ontwerp van architect A. Pirenne, nadat men in 1912 tijdens prospectieboringen naar steenkool in de buurt van de Lekkerbek op een diepte van 402 meter opborrelend zout water vindt. Het kleine gebouw is bereikbaar vanaf de zeedijk via een smal pad. Tevens ingericht als tearoom en startplaats van een nieuw golfterrein dat na de Eerste Wereldoorlog wordt aangelegd. Het gebouw zelf wordt gedurende de oorlog ernstig beschadigd en in 1920-1921 heropgebouwd en gebruikt als kuuroord tot 1925; in 1947 gerestaureerd.

In 1928-1929 wordt een tramspoor aangelegd doorheen de Bronlaan, die vanaf dan deel uitmaakt van het tramtraject tot de Oosthoek en de grens met Nederland (Retranchement), zie resterend thans omgebouwd tramstation (nummer 6); in 1967 wordt de tram vervangen door een buslijn. Na de Tweede Wereldoorlog wordt bij de verdere recreatieve uitbouw van Het Zoute een nieuw tenniscomplex opgericht aan het kruispunt met de Astridlaan: in 1946 komen tien "courts" op de nieuwe locatie; het jaar erop bouwt men een clubhouse, waarvan het interieur in 1996 gerenoveerd wordt.

Straatbeeld bepaald door heterogene bebouwing. Aan de westzijde aaneengesloten bebouwing uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw, aansluitend bij de (dorps-)bebouwing van de Oosthoek. Veelal witgeschilderde rijhuizen van één bouwlaag met typerende trap- of puntgevels aan de dakvensters of -kapellen, vaak met verbouwde winkelpui op de begane grond. Nummer 6 aan de oostzijde, huidige handelszaak "Zoute Cycles" en voormalig tramstation, in aansluitende stijl met breed overkragende houten kroonlijst op consoles, thans deels verbouwd. Overige losstaande eerder grootschalige bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw, onder meer hotels in villastijl. Een vroeger voorbeeld is nummer 2, het hotel-restaurant "Pavillon du Zoute", opgetrokken in cottagestijl in 1923 naar ontwerp van architect De Backere en uitgebreid in dezelfde stijl in 1928 door dezelfde architect en later in 1959 en in 1966. Tevens aan de oostzijde accommodatie behorend tot het Zwin, met name de "Vlinderhof", een losstaande witgeschilderde baksteenbouw onder hoog zadeldak, als restaurant-tearoom van de Vlindertuin (zie Zwin).

• Archief Compagnie Het Zoute Knokke-Heist, Dossier 209 en 209bis.
  • LANNOY D, Knokke en de Belle-Epoque, p. 195.