Albertplein

Beschrijving

Voorheen zogenaamd Leopoldplein, aangelegd in 1908-1909 als centrum van de badplaats Het Zoute in aansluiting bij de nieuw aangelegde zeedijk. Grosso modo vierkant plein gelegen in noordwestelijke hoek van Het Zoute tussen de zeedijk en de Kustlaan, als noordelijk eindpunt van de gebogen westelijke hoofdas de Elisabetlaan. In 1919 plaatst men in het midden van het plein een meteorologische zuil naar ontwerp van A. Pirenne (Brussel) met baro-, thermo- en regenmeter om aan te tonen dat Knokke gunstiger weersomstandigheden geniet dan het binnenland; vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de Eerste Wereldoorlog wordt de elektrische tramlijn Station-Van Bunnenplein verlengd tot het huidige Albertplein en in 1928-1929 via een dubbel spoor langs de Kust- en Bronlaan uitgebreid tot de Oosthoek en de grens met Nederland (Retranchement); tevens nieuwe lijn Albertplein-Lippenslaan via de Elisabet- en Zoutelaan zodat in lussen kan gereden worden.

Aanleg met open noordelijke zijde gericht naar de zee en drie gevelwanden met hotelbebouwing in Normandische stijl, gekenmerkt door toepassing van vakwerk. In 1909 bouw van "Grand Hôtel du Zoute" naar ontwerp van architect F. Tilley (Brussel) op de noordwestelijke hoek van het plein aansluitend bij de zeedijk en gesloopt in 1961; op noordoostelijke hoek met de zeedijk de "Carlton" (zie Zeedijk-Het Zoute). Erna worden nog hotels opgetrokken onder meer "Hotel Zomerlust-Pension Jacobs" (1911) op de zuidwestelijke hoek (afgebroken), en ernaast "Hotel Patisserie Nobus" (1912), thans "Rembrandt", beide naar ontwerp van A. Pirenne. In 1923 bouw van "Hôtel Memlinc" (nummer 22-23/24) als zuidelijke gevelwand van het plein gelegen langs de Kustlaan.

Aanleg met rechthoekig plantsoen doorkruist door diagonaal gekasseide paden. Op kruising ervan staat het beeld "De Poëet" (1956) van de Frans-Russische beeldhouwer Ossip Zadkine, aangekocht door het gemeentebestuur in 1964 en oorspronkelijk opgesteld op het Canadaplein. Bronzen figuur op vierkante hardstenen sokkels. Het gedicht "Liberté" van P. Eluard is erin verwerkt cf. "De Dichter houdt de lier van Orpheus tegen de borst [...]". Het huidige Albertplein fungeert als centraal punt, met concentratie van appartementsgebouwen met horecagelegenheden op begane grond, voornamelijk opgetrokken in het laatste kwart van de 20ste eeuw.

• Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel I, mei-juni 1994, s.p.
  • LANNOY D., Bijdrage tot de geschiedenis van Duinbergen en het Zoute. Architect Adolphe Pirenne 1876-1932, in Cnoc is ier, Knokke, nr. 35, 1999, p. 14.
  • LANNOY D., Knokke en de Belle Epoque, Maldegem, 1993, p. 164, 200.
  • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 243, 312.