Smisjestraat

Beschrijving

Lange landelijke straat die door de zuidelijke helft van Nieuwmunster kronkelt, van de Brugse Steenweg tot de Bommelstraat. De straatnaam gaat terug op een herberg en smidse die sinds de 18de eeuw op de hoek met de steenweg aanwezig was (zie Brugse Steenweg nummer 22). Langs deze straat, verspreide hoeves, waarvan de meeste aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Verschillende hoeves ondergingen verbouwingen en vernieuwingen, voorbeeld nummer 15, "V' Aeckerghem", met volledige nieuwe boerenwoning, mooi 19de-eeuws open wagenhuis met geïncorporeerde stal bewaard.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda