Langedorpweg

Beschrijving

Licht kronkelende landweg haaks aansluitend op de Westernieuwweg-Zuid ten oosten met westwaarts verloop richting Stalhille (Jabbeke). Eerste vermelding circa 1300 als "langhedorpe". Aangeduid met grosso modo huidig verloop op kaart van P. Pourbus (1561-1571) met houten brugje over Westernieuwwegezwin. Voorheen splitsing aan westzijde met nu verdwenen grindwegje zuidwaarts richting Varsenare (Jabbeke). Sterk verspreide 18de- en 19de-eeuwse hoevebouw, getypeerd door losse bakstenen bestanddelen. Nummer 5, 19de-eeuwse hoeve confer aangeduid op kaart P. Vander Maelen (circa 1850), bestaande uit verbouwd deels witgekalkte boerenwoning onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat) met aan oostzijde van het erf twee schuurgebouwen met geïncorporeerde stallen (nok loodrecht op straat).

• DU FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaams Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel 9, Gent, 1929, kolom 140.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda