Oostendse Steenweg

Beschrijving

Steenweg met kronkelend tracé van Blankenbergse Steenweg doorlopend tot Oostende over het grondgebied Zuienkerke. De steenweg was vroeger gekend onder de naam "Zandweg", "Oostendsche Kassyweg", "Oostendsche Calsei" of "Oostendsche Staatsroute". Pas na 1800 is de benaming Oostendse Steenweg in gebruik genomen.

Huidig straattracé is resultaat van rechttrekking van de bocht in 1934, gevormd door de huidige Oude Oostendse Steenweg. Het eerste straatgedeelte tot aan de spoorwegbrug van 1904 wordt ingenomen door een aaneengesloten huizenrij overwegend tot stand gekomen in de jaren 1920-1930. De woningen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen zijn opgetrokken in vereenvoudigde historiserende stijl of met art-deco-elementen en waren oorspronkelijk voorzien van een voortuin. In de jaren 1940 wordt het eerste straatgedeelte verder volgebouwd.

Het tweede straatgedeelte wordt gekenmerkt door een open landschap met historische hoeves, de erven zijn vanouds via een lange oprit toegankelijk.

• SCHOUTEET A. 1977: De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, p. 155.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia