Veldmaarschalk Fochstraat

Beschrijving

Van Komvest naar Kolenkaai met recht straattracé, doorkruist de Werfstraat, de Kardinaal Mercierstraat en de Leopold II-laan. Aangelegd in 1901 volgens het plan van Jozef Stübben toen aangeduid met de naam Koopmanstraat. In 1919 gewijzigd in Veldmaarschalk Fochstraat, genaamd naar de Franse officier die opperbevelhebber was van de geallieerde troepen. Straat oorspronkelijk ook getypeerd door vestiging van handelaars, onder meer in nummer 7 een wijnhandelaar, nummer 6 was in gebruik voor oliën- en vettenhandel. Heden enkel nog woonfunctie.

Aaneengesloten bebouwing uit de jaren 1930. Eerste straatgedeelte tussen Komvest en Werfstraat voorzien van grotere panden met lijst- of puntgevels opgetrokken in historiserende stijl. Nummers 8-10 (1929) en nummer 12: bakstenen lijstgevels voorzien van geblokte ontlastingsbogen en belijnende doorgetrokken bovendorpels, nummer 12 met bewaard schrijnwerk, vormt samen met Werfstraat nummers 70-72 een eenheidsbebouwing, weliswaar onderbroken door een garage. Nummer 47 is een hoekpand met neobarokke elementen. Tweede straatgedeelte, tussen Werfstraat en Leopold II-laan getypeerd door arbeiderswoningen en bescheiden burgerhuizen meestal opgetrokken in historiserende stijl. Huizen van twee traveeën en twee bouwlagen, soms met entresol. Nummers 9-31 eenheidsbebouwing in twee fasen tot stand gekomen, nummers 9-23 van 1907, nummers 25-31 van 1908. Voorts ook enkele panden met enige invloed van het modernisme, zie nummers 38-40 van 1931 (?). Ook aanwezigheid van huizen van het bel-etagetype. Deze panden hebben een meer uitgewerkte gevel door het gebruik van geglazuurde baksteen en natuursteen voor het verlevendigen van de bakstenen lijstgevels, zie nummer 32 van 1911 later omgevormd tot bel-etagewoning, nummer 34 (1912 ?), nummers 61-63 (1925). Geglazuurde baksteen ook aangepast bij nummer 45 van 1909 (?). Vanaf nummer 46 zijn de huizen voorzien van een voortuin. Ook deze panden zijn opgetrokken in historiserende stijl (nummers 44-48 van 1931), met uitzondering van de nummers 65-69. Het straatgedeelte voorbij de Leopold II-laan wordt gedomineerd door nijverheidsgebouwen dicht bij het kanaal.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 325/1907, nummer 110/1908, nummer 289/1911, nummer 424/1912, nummers 233 en 461/1925, nummer 1211/1929, nummers 411, 913 en 1000/1931.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 220.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia