Lauwerstraat

Beschrijving

Straat met licht gebogen straattracé lopend van de Filips de Goedelaan naar de Leopold-I-laan. Rooilijn vastgelegd bij K.B. van 25 augustus 1906. Huidige straatnaam wordt op 7 augustus 1899 gegeven aan een bestaande weg zogenaamd naar de in de buurt wonende kweker van laurierbomen. Bij de aanleg in 1907 van enkele nieuwe straten, voorzien in het plan Stübben, verdwijnt de oude Lauwerstraat. De nieuwe straat, parallel met de Karel de Stoutelaan, krijgt de oude benaming.

Vrij gaaf bewaard straatbeeld tot stand gekomen vanaf 1923. Eerste gedeelte van de straat is een aaneengesloten bebouwing bestaande uit burgerwoningen van twee à vijf traveeën en twee à drie bouwlagen. Elementen in art-deco- en cottagestijl, telkens voorzien van een afgesloten voortuin. Enkele voorbeelden van minder uitgewerkte gevels zie nummer 2 en nummer 4 van 1925 naar ontwerp van architect J. Priem (Brugge). Tweede gedeelte, voorbij de Gouden-Boomstraat, met losstaande villa's overwegend gedomineerd door cottage-elementen. Hoekperceel bij de Keizer Karelstraat sinds 1930 ingenomen door het Jan Guilinizwembad (zie Keizer Karelstraat).

In de jaren 1970 wordt het straatbeeld gewijzigd door de bouw van grote appartementsblokken die de hoekpercelen bij de Gouden-Boomstraat en de Filips de Goedelaan domineren. Bij de Gouden-Boomstraat in plaats van een eenheidsbebouwing van 1925. Toen ook bouwen van nieuwe eengezinswoningen zie nummers 8, 10, 12. Heden wordt het gaaf bewaard karakter verstoord door verbouwingen zie nummer 18 en nieuwbouw nummer 22 van 1970.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 726/1925.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, pa. 128.