Kolenkaai

Beschrijving

Van Scheepsdalelaan naar IJzerstraat met recht straattracé evenwijdig lopend met het kanaal Brugge-Oostende. Benaming sinds 1899 verwijst naar het groot aantal kolen dat hier per schip werd aangevoerd. Bebouwing oorspronkelijk in functie van het nabijgelegen kanaal. In 1906 aanleg van een spoorweg langs het kanaal.

Zuidzijde van de straat ingenomen door bedrijfsgebouwen. Het begin van de straat wordt gedomineerd door de voormalige gebouwen van de gasfabriek "Desclée-De Brouwer", thans in gebruik door Electrabel. Het oudste gebouw van bij de oprichting van 1846 bevindt zich op de binnenkoer.

Nummer 22 dateert van 1912, het is de voormalige koffiebranderij en opslagplaats van de firma "De zon", en met directeurswoning gelegen aan de Leopold II-laan nummer 15. Op de hoek met de Zwaluwenstraat de oorspronkelijke bedrijfsgebouwen van de "Belgian Coprah Oil Manufactury", thans omgevormd tot woningen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 73/1912.
  • KYNDT R., Een wandeling door 100 jaar Stubbekwartier, Brugge, p. 29-31.