Karel de Stoutelaan

Beschrijving

Straat met recht straattracé tussen Gulden-Vlieslaan en Houtkaai. Straatnaam herinnert aan Karel de Stoute (1433-1467), hertog van Bourgondië. Dicht bebouwde straat in verschillende fasen tot stand gekomen. In 1907 loopt de straat van Gulden-Vlieslaan naar Leopold I-laan. Na de Eerste Wereldoorlog wordt de straat doorgetrokken tot aan de Houtkaai.

Eerste straatgedeelte tussen Filips de Goedelaan en de Keizer Karelstraat, met aaneengesloten bebouwing aan de oostzijde. Ter hoogte van deze gevelrij aanwezigheid van het Graaf Visartpark (zie Graaf Visartpark). Deze gaaf bewaarde gevelrij in neoclassicistische en eclectische stijl bestaat uit burger- en herenhuizen van drie à vier traveeën en twee à drie bouwlagen, soms met entresol. Qua stijl en omvang sluit deze gevelrij aan bij de residentiële woningen van de Filips de Goedelaan. Het gaaf bewaard karakter wordt doorbroken door de bouw van een appartementsgebouw uit de jaren 1960.

Het straatgedeelte tussen Leopold I-laan en Houtkaai sluit qua stijl aan bij het vorige. Op het einde van de straat appartementen en woningen uit de jaren 1980.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummers 272 en 699/1924, nummer 1013/1929, nummers 22, 41, 228, 370, 625, 832 en 1126/1932, nummers 398, 593, en 1299/1933, nummers 277, 861en 1195/1934, nummer 537/1936.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 102.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia