Houthulststraat

Beschrijving

Van Kardinaal Mercierstraat naar Leopold II-laan, met recht straattracé. Oorspronkelijk bij de aanleg van de straat in 1900, Lentestraat genaamd. Vanaf 1919 gekend onder de naam Houthulststraat. De straatnaam houdt verband met de Eerste Wereldoorlog, hier verwijzend naar de slag bij Houthulst van 1915, waarbij die gemeente volledig wordt verwoest.

Straat met woonfunctie. Aaneengesloten bebouwing met voorlanden, vanaf 1935 tot stand gekomen. Breedhuizen met modernistische/ art-deco-getinte gevels van twee traveeën en twee bouwlagen, telkens voorzien van een twee bouwlagen hoge erker, driezijdige of halfrond uitgewerkt. Soms met opgetrokken linkertravee van drie traveeën. Woningen bijna allemaal het ontwerp van architect H. Verbruggen, onder meer zie nummer 14 van 1936, nummer 16 van 1938. Op de hoek met de Kardinaal Mercierstraat een voorbeeld van een appartementsgebouw gebouwd in modernistische stijl.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 988/1936, nummer 14/1938.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 85.