Graaf Visartpark

Beschrijving

Park met rechthoekige aanleg tussen de Karel de Stoutelaan en Keizer Karelstraat. Hier wordt door Stübben een industriezone voorzien, maar het ontwerp wordt niet uitgevoerd. In plaats daarvan komt er een park met een openluchtzwembad. Deze wordt na de opening in 1930 van het overdekte zwembad Jan Guilini (zie Karel de Stoutelaan) gesupprimeerd. De aanleg van het parkgedeelte wordt in 1902 samen met de algemene verfraaiingswerken ten noorden van de Gulden-Vlieslaan goedgekeurd. Stadsingenieur Salmon ontwerpt in 1904 een park met een strak patroon en volgt daarbij de aanwijzingen van burgemeester Visart de Bocarmé. Oorspronkelijk heet het park het Milne-Ewardspark, naar de bekende professor en vriend van de burgemeester. De huidige naam dateert van 1929. In 1954 ligt het park er vervallen en somber bij. Door het rooien van een aantal bomen, het herstellen van de paadjes en het aanbrengen van bloemperken wordt het park open en zonnig. In 1961 volgt de aanleg van een miniatuurverkeerspark. De huidige vormgeving, met integratie van de paadjes in een wijkspeelplein, komt er in 1982.

• ADRIANSENS W. (en anderen), Groen Brugge, Brugge, 1987, p. 65-66.
  • RAU J., VANDEWALLE A., De Brugse parochies. Het leven in Onze-Lieve-Vrouw, Sint-Walburga, Kristus-Koning, Brugge, 1989, p. 158-159.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 73.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia