Gouden-Boomstraat

Beschrijving

Straat met recht straattracé tussen Keizer Karelstraat en Lauwerstraat en licht gebogen tracé tussen Lauwerstraat en Karel de Stoutelaan. Kasseibestrating. De straatnaam, in gebruik sinds 1907 verwijst naar de succesrijke Gouden-Boomfeesten die toen onder meer worden gehouden op de Markt van Brugge.

Straat aangelegd volgens het plan van Stübben. Woningen gebouwd volgens de rooilijn vastgelegd bij K.B. van 25 augustus 1906 waarbij een onbebouwde strook van vijf meter moet behouden blijven, waardoor alle woningen een voortuin hebben, waarvan sommige voorzien van de nog originele afsluiting in de stijl van het huis. Grote bouwactiviteiten in de jaren 1930. Het resultaat is een gevarieerde bebouwing bestaande uit burgerhuizen die verschillende stijlen illustreren gaande van traditionele bakstenen gevels met gebruik van natuurstenen elementen, zie nummers 10, 11, 12 (1931), 43 (1925), 64, 66, 68 (1925 naar ontwerp van de Brugse architect H. Bovée), 70 (1925), 72 (1926), 74, 76 (1926 naar ontwerp van architect J. Maenhout), 80, 82 (1925), 84 (1925), 86 (1926 naar ontwerp van architect Adrien Kreef), 88. Nummer 90, op de hoek met de Karel de Stoutelaan, dateert van 1928 en heeft cottage-allures. Ook enkele art-deco-getinte woningen, zie nummers 20, 49 (1924 naar ontwerp van de Brugse architect L. Goormachtig). Enkele uitzonderlijke voorbeelden van modernisme.

In de jaren 1950-1970 wordt het vrij gaaf straatbeeld met ééngezinswoningen uit de jaren 1930 doorbroken door appartementsgebouwen, zie nummers 1-5, 28, 33, 36, 52.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummers 99, 285, 286 en 447/1925, nummers 82, 286 en 677/1926, nummer 618/1928, nummer 229/1929, nummer 1272/1931.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 71.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia

Aanvullende informatie

Het pand op nummer 28 werd in 1934 gebouwd als eengezinswoning; in de inventaristekst van 2003 wordt dit pand onterecht benoemd als een appartementsgebouw uit de jaren 1950. De architect was Luc Viérin, die het huis ontwierp in opdracht van Eugène Calmyn, een borduurder van onder meer religieuze gewaden. Op de tweede verdieping was zijn atelier, een grote kamer met veel licht dankzij de rij van zeven ramen.

• Informatie verkregen van de eigenaar (oktober 2021).
Auteurs : Hooft, Elise