Ezelpoort

Beschrijving

Rechte straat, van Koningin Elisabethlaan naar Werfstraat. Naamgeving verwijst naar de nabijgelegen Ezelpoort, een stadspoort die reeds in 1293 wordt vermeld. In nabijheid van de Ezelpoort bevond zich volgens de kaart van Marcus Gerards (1562) het klooster van de annuntiaten. De straat wordt aangelegd na de Eerste Wereldoorlog volgens het plan van Stübben.

De oostzijde van de straat, met gaaf bewaard karakter, bestaat uit een aaneengesloten bebouwing met burgerhuizen. Qua stijl sluiten ze aan bij de boulevardarchitectuur van de Koningin Elisabethlaan, doch kleiner in omvang. Breedhuizen van twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen, soms met entresol. Panden overwegend opgetrokken in neobarokke of eclectische stijl met neoclassicistische of neobarokke ornamentiek. Sommige gevels zijn rijk uitgewerkt met natuurstenen elementen. Westzijde van de straat met grasperk voorzien van bomen.

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 57.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia