Lijnbaanstraat

Beschrijving

Van Sint-Sebastiaanstraat naar Sint-Paulusstraat. Zogenaamd naar de touwslagerijen of lijnbanen die er zich destijds bevonden; bij de zuidelijke stadsuitbreiding (1781-1782) verhuizen de lijndraaiers naar het Hazegras, waar de lijnbanen tegen de nieuwe kazernes werden aangebouwd. Tot circa 1950 een smalle straat met verkrotte en onbewoonbare woningen, grotendeels beschadigd in de Tweede Wereldoorlog. Een saneringsplan van 1947 voorziet dat de Lijnbaanstraat vervangen wordt door twee ruime binnenpleinen welke langs overbouwde doorgangen in verbinding staan met de omliggende straten; de binnenpleinen dienden beplant met Japanse kers en omringd met begroeide pergola's. Gerealiseerd vanaf circa 1952; thans zijn beide pleinen ingericht als parkeerplaats met schaarse begroeiing; de bebouwing beperkt zich grotendeels tot achterbouwen (garages en opslagplaatsen) van één bouwlaag met pergola van de (winkel)panden in de aanpalende straten, bereikbaar via doorgang onder steekboog.

• Oostende herbouwt, Nationaal Instituut tot Bevordering van de Huisvesting, Oostende, 1952.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda