Zilverlaan

Beschrijving

Rechte straat lopende van de dorpskern van Stene tot aan de Gistelsesteenweg. Het tracé is reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777). In de 19de eeuw de "Vierwegenstraat" genoemd, toen een kasseiweg lopende van het dorp naar het station van Stene. Later, tot de wijziging in 1970, de "Steensestraat". Gedeelte van de straat vanaf het dorp tot aan de kruising met de Stuiverstraat wordt getypeerd door lintbebouwing van anderhalve à twee bouwlagen uit het laatste kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Onder meer nummers 5/ Ontworpenstraat, beraapt hoekhuis van 1901 (zie cartouche), tot voor kort café "Oud Stene", met gedeeltelijk bewaarde beraping en gecementeerde friezen, negblokken en vensteromlijsting, vermoedelijk aangebracht in jaren 1920-1930. Deels bewaard houtwerk uit dezelfde periode. Nummers 6 en 8, arbeidershuisjes van anderhalve bouwlaag uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Gecementeerde gevels met imitatievoegen en cordonlijst; linkerhuisje bevat rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk, waaronder boven de kroonlijst uitstekend zoldervenster. Nummer 89, een half vrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen uit het laatste kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, waarin van 1941 tot 1945 het gemeentehuis was gevestigd; parement van faiencetegels. Voorts veel vernieuwde parementen en recente rijhuizen. Verder in de straat recente verkavelingen, onder meer voor sociale woningbouw (zie "Mimosawijk").

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda