Zandvoordestraat

Beschrijving

Lange straat vanaf de Kasteelstraat, op grondgebied Oostende en Stene onder dezelfde naam doorlopend tot de Gauwelozestraat. Recht tracé evenwijdig met de autostrade Oostende Brussel, de spoorlijn Oostende-Brugge en het kanaal Plassendale-Oostende. Circa 1900 "rue Schoordyk", daarna Langestraat, sinds 1971 huidige benaming. Aanvankelijk slechts landweg, circa 1910 verhard (aanduiding op in 1911 herziene kaart van het Militair Cartografisch Instituut). Ten zuiden, partiële lintbebouwing uit de jaren 1920-1930; breedhuizen van twee bouwlagen onder zadeldaken. Ten noorden, groothandelszone en industriegebieden ten noorden van deze weg.

Bij de autostrade, behouden landelijke omgeving met hoeve in kern teruggaand op 17de-eeuwse (zie nummer 549).

• DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 94-95, p. 181.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda