Vrijhavenstraat

Beschrijving

Begint aan de Brigantijnenstraat en eindigt aan de Brandariskaai. Naam wegens verklaring van Oostende tot vrijhaven door Keizer Jozef II in 1781; wordt in 1785 toegekend aan centrale oost-west-as van de nieuwe verkaveling ten zuiden van de stad. Loopt dan verder door tot aan de toenmalige Polderstraat; laatstgenoemde straat, de zuidelijke helft van de Brigantijnenstraat en westelijke helft van de Vrijhavenstraat worden gesloopt om plaats te maken voor achtereenvolgens het kantoorgebouw van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (1960) en het Administratief Centrum naar ontwerp van P. Felix (Oostende), ontworpen in 1974, met in de eerste fase het Ministerie van Financiƫn en in de tweede fase de dienst voor Waterwegen, Zeevisserij en de Regie der Gebouwen.

Gevarieerde basisbebouwing bestaande uit rijhuizen uit de tweede helft van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw, veel huizen uit jaren 1950, deels heropbouw, recente appartementsgebouwen en kantoorgebouwen. Op hoek met Graaf de Smet de Naeyerlaan, nummer 26, art-decogebouw zogenaamd "Hotel de Bruges" naar ontwerp van architect M. Colombie (Oostende) (zie Graaf de Smet de Naeyerlaan nummer 10). In gedeelte ten oosten van de Graaf de Smet de Naeyerlaan domineert de voormalige meisjesschool van de Zusters van de Heilige Jozef de zuidzijde van de straat (zie nummer 37 en 39).

• BEKAERT G., DE MEYER R., Paul Felix, 1913 Architectuur 1981, Tielt, 1981, p. 188-189.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda