Vooruitgangstraat

Beschrijving

Begint aan de Fregatstraat en eindigt aan de Slachthuiskaai. Ligt op de vroegere gronden van de Sint-Sebastiaansgilde; in 1858 wordt op een deel een nieuw slachthuis gebouwd, de overige stukken grond worden verkaveld en verkocht. De Vooruitgangstraat is een straat tussen die nieuwe bouwblokken. Recht straattracé. Basisbebouwing deels 19de-eeuwse burgerhuizen van twee of drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak en met bepleisterde lijstgevel, deels industriële gebouwen uit de eerste helft van de 20ste eeuw: nummers 8 en 18, beiden sterk verbouwd. Nummer 8, opslagplaats van vier bouwlagen onder plat dak, bestaande uit betonskelet met baksteenopvulling, laaddeuren centraal in de gevel. Nummer 18, voormalig slachthuis met gecementeerde gevel en kenmerkende centrale strook laaddeuren onder zadeldakje met katrol.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda