Vaartstraat

Beschrijving

Begint aan de Graaf de Smet de Naeyerlaan en eindigt aan de Slachthuiskaai. Naam herinnert aan afleidingskanaal dat loopt vanaf de handelsdokken naar het kanaal Brugge-Oostende en de huidige Brandaris-, Slachthuis- en Conterdamkaai volgde; gedempt in 1936. Aangelegd circa 1900, binnen nieuw aanlegplan voor dit gebied: Hazegras doorsneden door Graaf de Smet de Naeyerlaan, ten oosten van nieuwe laan wordt kazerne vervangen door nieuwe bouwterreinen, met straten die net als de rest van de buurt dambordpatroon vertonen.

Basisbebouwing gedomineerd door interbellumburgerhuizen. Zuidzijde van de straat ingenomen door een art-decogevelwand bestaande uit bakstenen gevels met gecementeerde verticaliserende accenten, mogelijk teruggaand op een eenheidsconcept. Nummers 11-13, zogenaamd  "Villa Simonne" en "Villa Magdalena", samenstel van twee identieke art-decogetinte huizen in spiegelbeeld van jaren 1920-1930; sobere bakstenen lijstgevels met gecementeerde negblokken aan muuropeningen en gevelranden. Nummer 27, zogenaamd "Villa Denise Nora", rood bakstenen enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met meer uitgesproken art-decoversiering, onder meer belettering, bekroning van de pilasters tussen de traveeën, vormgeving van vensters op verdieping en deur, en overhoeks metselwerk in borstweringen. Andere zijde van de straat minder uitgewerkt: meer traditionele vormgeving van de gevels, voorbeeld nummer 4, enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak met sobere neoclassicistische cementering, zie imitatievoegen, guttae onder kroonlijst; vernieuwde parementen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda