Steenbakkersstraat

Beschrijving

Van Torhoutse- naar Nieuwpoortsesteenweg. Benaming zou verwijzen naar alhier afgraven van klei voor lokale baksteenproductie in de vanaf 1744 ingedijkte Sint-Catharinapolder ten westen van de stad zie de zogenaamd "Historische polders van Oostende". Straataanleg kadert in de verdere westelijke stadsuitleg naar plan van V. Besme van 1899 id est het gebied tussen Koninginne- en North-/Elisabethlaan. Samen met Timmermans-, Stuiver- en Metselaarsstraat het eerst bebouwd in het zogenaamde "Westerkwartier". Woonfunctie. Bescheiden bebouwing opklimmend tot circa 1900.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda