Spoorwegstraat

Beschrijving

Van Stockholm- naar Edith Cavellstraat. Aanleg kadert in de eerste fase van de westelijke stadsuitleg volgens plan van L. Crépin van 1867. Benaming verwijst naar oorspronkelijke ligging aan het spooremplacement met goederendepot (1880), opgedoekt tengevolge van het centraliseren van alle treinverkeer in het huidige station vroeger zogenaamd "Oostende-Kaai" en pendant van het verdwenen station "Oostende-Stad". Midden jaren 1950, aanleg van Verenigde Natieslaan als doortrekking A 10 naar de stad, ter hoogte van voormalig spoortracé.

Gebogen straatbeloop; kasseien. Overwegende woonfunctie. Oostzijde: villa's midden tuinen, uit jaren 1960 en uitgevend op Verenigde Natieslaan. Westzijde: weinig interessante, heterogene rijbebouwing blijkbaar voornamelijk ingezet vanaf jaren 1930. Nummers 29-31: modernistisch getinte handels- en appartementsgebouwtjes waarvan nummer 29 gesigneerd architect Marcel Colombie (Oostende) en aannemer L. Debusschere. Nummers 32-33: samenstel in art-decostijl gekenmerkt door het afwisselend gebruik van rode baksteen, okergele tot bruinrode tegels, en granito; typische getrapte profielen; nummer 33 oorspronkelijk zogenaamd "In 't leersje" zie belettering in glas in lood van benedenvenster. Nummer 38: eenvoudige lijstgevel van geglazuurde bakstenen met art-decogetinte muuropeningen zie afgeschuinde bovenhoeken en geometrische roedeverdeling van bovenlichten; aflijnende, opengewerkte balustrade.

Voorts ook enkele panden uit het eerste kwart van de 20ste eeuw zie nummer 12 met parement van geglazuurde bakstenen en rolluikkasten, nummer 16 met vernieuwd gevelparement, en nummers 17, 18.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda