Sint-Sebastiaansstraat

Beschrijving

Verbindt het Wapenplein met het Marie-Joséplein. Lange straat met recht tracé, aangelegd in de 17de eeuw. Genoemd naar de schuttersgilde van Sint-Sebastiaan (gesticht circa 1302) die van 1742 tot 1843 zijn gildenhuis in deze straat had, ook gekend als herberg zogenaamd " 't Bastiaan", afgebroken ten gevolge van oorlogsschade. Na de verhuis van de gilde onder meer naar het Hazegras en "Petit Paris" nam men in 1892 het huidig schietplein in de Leffingestraat in gebruik. Benaming tevens in voormalig volkshotel "Saint-Sebastien" met de gelijknamige cinema, vernield ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In 1877 was er een Franse School gevestigd met ingang aan de Witte Nonnenstraat. Woonfunctie met toenemende winkel- en horecafunctie naar het Wapenplein toe. Bebouwing opklimmend tot de tweede helft van de 19de eeuw. Resterende 19de-eeuwse lijstgevels onder zadeldak veelal verbouwd tot handelswoonhuis (nummers 10, 17, 21, 39). Nummer 35 van 1884 gedateerd in cartouche op balkon, met verbouwde begane grond, links bestaande uit een drieledige houten winkelpui. Nummer 37 uit het eerste kwart van de 20ste eeuw vermoedelijk met 19de-eeuwse kern met wit en groen geglazuurd bakstenen gevelparement; aanpassing in jaren 1920 van bovenste bouwlaag met lichte art-deco-inslag. Bovenste bouwlaag van nummer 8 (eerste kwart van de 20ste eeuw) geeft indruk van opgetrokken verdieping met bovenvensters onder driehoekig fronton. Wederopbouwarchitectuur onder meer nummer 4, zogenaamd hotel-restaurant "Cardiff" van 1948 naar ontwerp van architect A. Daniels (Oostende) van vier respectievelijk twee bouwlagen respectievelijk als overbrugging over de Lijnbaanstraat. Nummer 14 modernistisch getint hoekpand met afgeronde erker naar ontwerp van architect M. Colombie (Oostende) van 1945. Nummer 26 appartementsgebouw zogenaamd "Residence Real" met bowling van 1952 naar ontwerp van architect A. Daniels (Oostende).

• DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 143.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda