Nieuwelangestraat

Beschrijving

Straat aangelegd circa 1900 tussen de Nieuwedokstraat en de Vanderstichelenstraat, met recht tracé. Nog enkele bewaarde huizen uit die periode, onder meer "Café Marktplaats" uit 1902 op hoek met Kerklaan (zie nummer 76) en arbeidershuizen op nummers 141 en 143, alle met beraping. Huidig straatbeeld bepaald door interbellumarbeiderswoningen, deels met gecementeerde gevel, bijvoorbeeld nummer 118 uit 1938, deels met baksteenparement, onder meer nummer 120 met bow-windows op verdieping, dieperliggende deur en kenmerkende, verspringende lijstgevel.

• Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Stene, 1938/53 en 1939/27.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda