Muscarstraat

Beschrijving

Tussen Torhoutsesteenweg en Wellingtonstraat. Zogenaamd naar Frans generaal (Bayonne 1757-Rijsel 1837) en plaatscommandant van Oostende. Aanleg kadert in de verdere westelijke stadsuitleg in aansluiting bij de eerste fase volgens plan van L. Crépin van 1867. Rechtlijnige straat met rijbebouwing; residentiële functie; behouden kasseibestrating en oorspronkelijke gaslantaarns van gietijzer.

Basisbebouwing uit begin 1900 het best bewaard aan zuidzijde. Nummers 10-42 als homogene gevelwand opgetrokken tussen 1900 en 1905 waaronder de meeste in opdracht van Emiel Vandewinckel, bouwkundige uit Oostende. Eclectische enkelhuizen met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën volgens spiegelbeeldschema, onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met straat). Overwegend gecementeerde en beschilderde lijstgevels; soms gebruik van kleurrijke tegels op penanten en in frontons; nummer 26 met recenter parement van geglazuurde bakstenen. Brede venstertravee als risaliet benadrukt door erker met bekronend balkon en oplopend in topgevel van uiteenlopende vorm waarin o.m. dateringen 1900 (nummer 12), 1901 (nummers 20, 22, 36), 1902 (nummers 28, 32, 38), 1905 (nummers 40, 42). Typerende balkonleuningen voor bel-etagevensters. Smalle deurtravee als trapkast met benadrukte deurpartij cf. omlijstingen en diverse bovenlichten; hier ook inscripties met huisnamen als "Villa Malou-Malou" (nummer 10), "Bel-étage" (nummer 12), "Villa Madeleine" (nummer 14), "Villa Georges" (nummer 16), "Lust in hoven" (nummer 20), "Neptune" (nummer 22), "Villa Michel-Henriette" (nummer 28), "Villa Honorine" (nummer 30), "Villa Marie Colette"(nummer 36), "Villa Les Bruyères" (nummer 40). Veelal deels beglaasde deuren met gestileerde gietijzeren hekjes. Nummer 44, zogenaamd "Hasdrubal", als dubbelhuis in aansluitende bouwtrant. Nummer 14 met tot garage verbouwd souterrain.

Noordelijke straatzijde; meer onsamenhangende scenografie tengevolge vernieuwde gevelparementen, aanpassingen en nieuwe bouw tot vijf bouwlagen. Nummers 15-17, 29-33 als eclectische samenstellen cf. straatoverzijde. Nummers 35, 37, respectievelijk zogenaamd "Point du jour" en "La Sagesse": neoclassicistisch getinte eenheidsbebouwing bij hoek Wellingtonstraat, vermoedelijk naar ontwerp van architect E. Vandewinckel (Oostende).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oostende, 1899/46, 1900/30, 1901/59, 1902/33, 1903/39, 1906/50, 1958/7.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Oostende, artikels 660, 2641, 2887, 4558, 4597, 4626, 4646, 4679, 4715, 4729, 4748, 4773, 4774, 4789, 4817, 4818, 4821, 4934, 4953.
  • Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Oostende, 1949/296, 1952/180, 1955/395, 1961/299, 1962/113.
  • DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 110.
  • HOSTYN N., Bouwmeesters van Oostende-Belle-Epoque. X. Emile Vandewinckel, in De Plate, 1978, jg. VII, p. 10.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda