Madeliefjeslaan

Beschrijving

Noord-oost-straat lopende van Nieuwpoortsesteenweg tot Duinenweg, getrokken tussen 1924 en 1926, met knik ter hoogte van Papaver- en Wierenstraat. Woonstraat met gevarieerde interbellumbasisbebouwing, deels rijhuizen, bijvoorbeeld nummer 9, gecementeerd huis met vooruitspringend vensterrisaliet, nummer 52, witgeschilderd burgerhuis met doorlopende bakstenen erker en getrapt fronton in brede venstertravee, deels vrijstaande villaatjes, bijvoorbeeld nummer 40; voornamelijk invloed van de cottagestijl. Aanvulling en aanpassing van de gevelparementen in jaren 1950. Hedendaagse inpassing van een onderkelderd rijhuis op nummer 73 naar ontwerp van architect D. Reynaert (Oostende) van 1996: strakke vormgeving met sierpleister en doorlopende vensterpartijen, zinken dak. Gietijzeren lantaarnpalen.

• Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Oostende, 96/587.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda