Lijsterbeslaan

Beschrijving

Rechte straat tussen Nieuwpoortsesteenweg en Troonstraat, getrokken in 1906 als deel van het verkavelingsplan van oostelijk gedeelte van Mariakerke; voor 1938 de "Ruslandstraat" genoemd. Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Koningin op pleintje aan knooppunt met Anjelierenlaan, Rozenlaan en Hyacintenlaan. Onze-Lieve-Vrouwcollege van 1965 naar ontwerp van architect P. Felix (Oostende) op de hoek van de Nieuwpoortsesteenweg (zie nummer 5). Basisbebouwing grosso modo bestaande uit burgerhuizen van jaren 1950, bijvoorbeeld nummer 19, modernistisch rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, gekenmerkt door kleine, dieperliggende vierkante vensters boven portiek met figuratief beeldhouwwerk tussen deur en deurvenster. Glas-in-loodinvulling van de kleine vensters.Op eerste verdieping deurvenster in de vorm van een serliana.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda