Leon Spilliaertstraat

Beschrijving

Van de Van Iseghemlaan naar de Alfons Pieterslaan; tussen Euphrosina Beernaertstraat en Karel Janssenslaan begrensd door het Leopoldpark ten oosten. Zogenaamd naar de bekende Oostendse kunstschilder (Oostende, 1881 - Brussel, 1946); voorheen "Sint-Petersburgstraat". Aanleg kadert in de eerste fase van de westelijke stadsuitleg volgens plan van L. Crépin van 1867 met het Leopoldpark als kern en vanaf 1874 gerealiseerd door L. Delbouille. Omwille van uitbreiding van de stad en de toenemende bevolking richt men de Sint-Jozefsparochie op met bouw van de voorlopige Sint-Jozefskerk in 1889, kort erna gesloopt voor het hier in 1899 opgetrokken *Koninklijk Atheneum (zie nummer 31).

Rechtlijnige straat met rijbebouwing. Oorspronkelijke residentiële functie voornamelijk ter hoogte van het Leopoldpark nog gekarakteriseerd door statige herenhuizen, nu echter onder meer geïncorporeerd bij het Koninklijk Atheneum.

Naar Alfons Pieterslaan toe, meer bescheiden burgerwoningen; aan oostelijke straatzijde, locatie stadsschool van circa 1900 conform het plan Crépin (nummer 30) en aanpalende vrije school met late modernistische inslag uit jaren 1950 (nummer 32).

Bewaarde basisbebouwing uit laatste kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Breedhuizen met twee à drie bouwlagen; souterrain eerder uitzonderlijk. Bepleisterde lijstgevels veelal neoclassicistisch getint; nummer 47 met in interbellum aangepaste erker in art-decostijl. Ook eclectische samenstellen bij hoeken Euphrosina Beernaertstraat.

Voorts appartementsgebouwen tot zeven bouwlagen voornamelijk geconcentreerd aan het Leopoldpark.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda