Leffingestraat

Beschrijving

Van Ravelijnstraat naar Elisabethlaan. Eerste vermelding in 1749 als nieuwe weg in de vanaf 1744 aangelegde Sint-Catharinapolder ten westen van de stad zie zogenaamd "Historische Polders van Oostende". Recht verloop volgens Ferrariskaart (1771-1777) oorspronkelijk vanaf zuidelijk stadsgedeelte in westelijke richting naar Steensedijk; in de tweede helft van de 19de eeuw bekend als Langestraat. Samen met zuidwest-verlopende Stuiverstraat, de andere toen aangelegde polderweg, opgenomen in de verdere westelijke stadsuitleg naar plan van V. Besme van 1899 id est het gebied tussen Koninginnelaan en North-/Elisabethlaan; kruispunt van beide straten of het Sint-Catharinaplein, vormt het centrum van de aanleg gr.m. volgens dambordpatroon. Vlaams Plein met ronde aanleg ter hoogte van kruispunt met Frère Orbanstraat.

Dominerende woonfunctie. Tot aan Vlaams plein, onsamenhangende scenografie: "landelijk" Sint-Sebastiaanshof (1911) te midden van groen (nummer 2), imposant betonnen school- én internaatcomplex van het Hoger Instituut Paramedische Beroepen met eerste steen van 1977 (nummer 1), en recent sportcentrum tegenover de courts van Tennis Club Oostende. Verderop, rijbebebouwing met doorsnee-burgerhuizen van twee à drie bouwlagen voornamelijk uit interbellum. Onder meer eclectische, art-deco- en modernistisch getinte panden; meerdere gevelaanpassingen. Recente appartementsgebouwen tot zeven bouwlagen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda