Langestraat

Beschrijving

Oost-west verlopende straat tussen Visserskaai en Monacoplein. Voor 1640 gekend als Kaaistraat en langste straat van de vestingstad. Oorspronkelijk met boogvormig tracé - thans Madridstraat - van Westpoort (aan huidige Marie-Joséplein) naar Noordbastion (aan huidige Londenstraat); bij de ontmanteling van de stadsvesten (1865-1868) werd het oostelijk uiteinde doorgetrokken tot de huidige Visserskaai; in 1876 wordt het westelijk uiteinde rechtgetrokken tot aan het Monacoplein. In het tweede en derde kwart van de 19de eeuw kent de straat een belangrijke representatieve functie met de vestiging van de zomerresidentie van koning Leopold I en koningin Louise-Marie en de aanwezigheid van de consulaten van Engeland, Rusland, Zweden en Noorwegen. In de tweede helft van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw krijgt de Langestraat een belangrijke winkel- en horecafunctie met onder meer de vestiging van belangrijke hotels zie "Grand Hotel Fontaine" (thans parkeergebouw nummers 34-36 bij Louisastraat). Vanaf het Interbellum evolueert vooral het westelijk uiteinde van de Langestraat samen met de Van Iseghemlaan tot het centrum van de nachtelijke uitgaansbuurt met de vestiging van bioscopen zie Cinéma Pathé in 1935 (later Cine Rio en Plaza) en de huidige Cinema Capitole. In de tweede helft van de 20ste eeuw worden de puien in een doorlopend proces aangepast, thans veelal met verwaarlozing van de oorspronkelijke woonbestemming van de bovenverdieping.

Basisbebouwing van neoclassicistische en eclectische panden uit de tweede helft van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer met aangepaste gevelparementen (nummers 8, 36, 109-111); tevens panden met modernistische inslag (nummers 30, 34) uit het tweede kwart van de 20ste eeuw; vanaf jaren 1960 vervangende hoogbouw tot 6 bouwlagen onder meer appartementsgebouwen en parkeertorens met als uitschieter het zogenaamd "Europacentrum" met 34 bouwlagen 103 m hoogte naar ontwerp van architect L. Sorée (Oostende) uit 1966. Anno 2004 aan de gang zijnde sloop van volledig huizenblok tussen Langestraat en van Iseghemlaan (onder meer nummers 24-32) voor nieuwbouwproject.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda