Kemmelbergstraat

Beschrijving

Van Leopold I-plein naar Albert I-Promenade; voor de Eerste Wereldoorlog gekend als "Wenenstraat". Aanleg kadert in eerste fase van westelijke stadsuitleg volgens plan van L. Crépin van 1867. Rechtlijnige straat vanaf kruispunt met Koningsstraat licht opklimmend naar zeedijk. Rijbebouwing; voornamelijk residentiële functie.

Basisbebouwing uit eind 19de eeuw nog deels bewaard; onder meer signatuur architect A. Dujardin (Luik). Eclectische enkelhuizen overwegend met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën. Gecementeerde of beschilderde bakstenen lijstgevels onder meer verwerkt met natuursteen; typerende erkers en balkons voor meestal hoger oplopende brede venstertravee. Nummer 17, zogenaamd "Les Mouettes", met over tweede en derde bouwlaag doorgetrokken erker voorzien van ijzeren leuningen. Ook samenstellen zie nummers 7-13/ Koningsstraat nummers 64-66.

Voorts appartementsgebouwen van zeven bouwlagen onder meer schaalverbredend, uit jaren 1960 en later. Nummer 21 vervangt sinds kort het eclectische pand zogenaamd "Villa Welcome" met over bovenverdieping gestapelde houten erkers en smalle deurtravee oplopend in torenvormige dakkapel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda