Kapellestraat

Beschrijving

Zogenaamd naar verdwenen kapel uit circa 1650 op gronden tussen Ooststraat en Sint-Paulusstraat. Oorspronkelijk van Wapenplein naar zuidelijke vestingen (heden Jozef II-straat); bij stadsuitbreiding van 1781-1782 doorgetrokken tot aan de Keizerskaai (heden Vindictivelaan) aan de handelsdokken. Heden belangrijkste en verkeersvrije winkelstraat van Oostende. Rechtlijnig tracé met aaneengesloten bebouwing. Oudste panden opklimmend tot het laatste kwart van de 19de eeuw, voornamelijk neoclassicistische breedhuizen van drie traveeën en drie à vier bouwlagen, bepleisterde en witbeschilderde gevelparementen waarin rechthoekige vensters in vlakke of geriemde omlijsting (nummers 11, 12, 14, 31, 48, 69, 79, 81, 85, 87, 105); verder bebouwing uit jaren 1920-1930 onder meer met art-deco- en modernistische inslag; wederopbouwpanden (na de Tweede Wereldoorlog) naar vooroorlogs modernistisch model, onder meer tussen Ooststraat en Witte Nonnenstraat en nummer 89. Bouwhoogte van twee tot vijf bouwlagen, uitgezonderd appartementen van tien bouwlagen bij Vindictivelaan.

• De geschiedenis van de Kapellestraat, de Kaaistraat en de Kerkstraat (2 delen), in Ostend Flash, februari en maart 1962.
  • DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 79, 143.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda