Kadzandstraat

Beschrijving

Loopt van Sint-Franciscusstraat naar Vissersplein. Volgens archivalia vanaf eind 18de eeuw, zogenaamd "Land van Cazantstraete" naar de Kadzandpolder die zich uitstrekte van de Sint-Franciscusstraat tot de Nieuwstraat. Na 1640 wordt deze drooggelegd waarna de straat samen met de Bonenstraat wordt aangelegd (zie Bonenstraat). Behoort tot de oudste straten van Oostende. In 1707 werd op een kleine open plaats tussen beide straten de vismijn ingewijd, die later enkel nog tot vismarkt dient tot in 1877 een definitieve vismijn gebouwd wordt. In 1954 afbraak van de oude vismarkt en de achterliggende huizenblok tussen de Bonen- en Kadzandstraat. Aanleg van huidig verkeersvrij pleintje in kader van de herwaarderingsplannen voor het Visserskwartier in het begin van de jaren 1980 voor betere verbinding van de Visserskaai met de binnenstad. Vormt samen met de Bonenstraat een smal rechthoekig gekasseid plein. Voornamelijk horecazaken. Behouden bebouwing uit laatste kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw van drie tot vier bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat); nummer 2/Sint-Franciscusstraat met geel bakstenen parement onder mansardedak (leien/pannen). Beschilderde en gecementeerde lijstgevels voorzien van schijnvoegen (nummers 10, 12, 14). Nummer 16/Schippersstraat complex van sociale woningen "Visserskwartier", in 1987 gerealiseerd door de Oostendse bouwmaatschappij "De Gelukkige Haard" naar ontwerp van architecten H. Ampe en S. Mc Cann.

• COOPMAN J., Bonen- en Cadzandstraat : een mythe ?, in De Plate, 1990, p. 8.
  • DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 77.
  • Groep Planning stad Oostende. Stedenbouwkundige studie van de binnenstad. Structuurschets Binnenstad, Brugge, 1979, p. 102-121.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda