Kaïrostraat

Beschrijving

Van Stockholmstraat naar Koninginnelaan. Aanleg tot Edith Cavellstraat, oorspronkelijk "Rue des Hospices" zie locatie van hospitaal, kadert in eerste fase van westelijke stadsuitleg volgens plan van L. Crépin van 1867; eind 19de eeuw, verlenging tot Koninginnelaan zie de verdere westelijke stadsuitleg in aansluiting bij vermeld plan. Licht gebogen straattracé. Dominerende woonfunctie.

Basisbebouwing klimt op tot circa 1900. Voornamelijk neoclassicistisch getinte enkelhuizen al of niet met souterrain, twee à drie bouwlagen en twee à drie traveeën onder zadel- of mansardedak. Gecementeerde en beschilderde lijstgevels, soms als samenstel zie nummers 42-48; ook parementen van geglazuurde baksteen. Sporadische erkers, wel enkele balkons. Nummer 7: modernistisch gevelparement uit interbellum met typerende stroken van zwarte en gele tegels. Nummer 8: betegeling in rode en paarse tinten, gesigneerd "FL. LISEUNE & J.G.R. VANDENBERGHE (GEBR.). TEGELFABRIEK CONTERDAM - OOSTENDE". Voorts ook meer uitgesproken eclectische panden. Nummers 43-51: samenstel - repeterend schema - getypeerd door het gebruik van donkergrijze bakstenen voor puilijst, banden, en doorgetrokken omlijstingen van muuropeningen; borstwering en bovenpenanten versierd met faiencetegels. Nummers 41, 53, 55 in aansluitende bouwtrant. Nummers 58, 60: samenstel als bakstenen pilastergevel met verwerking van simili voor horizontale banden, uitgewerkt hoofdgestel, uitgelengde vensterconsoles, diamantkoppen, schijven en kruismotieven.
Naar Stockholmstraat toe, enkele recentere appartementsgebouwen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda