Duinenstraat (Mariakerke)

Beschrijving

Loopt evenwijdig met de Zeedijk vanaf westelijke grens van Raversijde tot aan Troonstraat in Mariakerke. Ligt veel lager dan Zeedijk; noordkant van de straat enkele meters opgehoogd. Stuk van Raversijdestraat ten westen van kruising met Troonstraat, wordt in 1970 Duinenstraat genoemd. Maakt deel uit van vroegere Duinenweg, lopende vanuit Middelkerke tot tegen huidige Torhoutsesteenweg; was een driftweg, pad waarlangs het vee werd gedreven tussen duinen en poldergebied, aangelegd bovenop Gravejansdijk. Vóór de aanleg van Nieuwpoortsesteenweg in 1823, enige verbinding met naburige kustgemeenten. Het tracé van de zandweg liep langs Duinenstraat, Raversijdestraat, Troonstraat, met een bocht naar de Wielingenstraat, langs het voetbalveld, dwars door het Hippodroom en uitkomende aan de Wellingtonstraat. Vervolgens Wellingtonstraat en Warschaustraat in richting van Leopold I-plein. Ter hoogte van bocht in Duinenweg, waar verbinding met Steensedijk gebeurde in 1608: plaats van nu verdwenen Albertusmolen en -fort. Houten staakmolen naar verluidt kort voor 1665 gebouwd; verplaatst naar De Haan in 1880 en afgebroken in 1887. De molen werd meerdere malen door kunstenaars weergegeven, onder meer door J. Ensor (Oostende). Iets meer west het gebastioneerde Albertusfort, gelegen in de duinen bij nog steeds aanwezige uitsprong aan dijk. Behoorde samen met de forten Sint-Elisabeth, Sint-Clara en dat van Bredene tot kring forten rond Oostende tijdens Beleg van Oostende (1601-1604). Belangrijkste fort omdat aartshertog Albrecht en zijn admiraal er verbleven. Vlak na verkoop in 1782 gesloopt en vervangen door ook reeds verdwenen woning.

Langs deze weg oudste bewoning van Mariakerke, lage vissershuisjes uit de 18de eeuw (zie Ferrariskaart 1770-1778, Atlas der Buurtwegen 1843); in het laatste kwart van de 19de eeuw ook huizen met verdieping (zie foto circa 1875). Geen sporen meer van deze bebouwing. Huidige bebouwing voornamelijk bestaande uit appartementsgebouwen van vier bouwlagen; heel recente hogere aan noordkant, met voorgevel aan Zeedijk. Van verstedelijkingsproces van circa 1900 bijna geen sporen meer. Oudste bewaarde woningen dateren van jaren 1920, bestaande uit losstaande villaatjes, enige overgebleven is nummer 14, gecementeerd vierkant volume onder tentdak, ofwel rijhuizen, bijvoorbeeld nummers 44 en 46, onderkelderde burgerhuizen getypeerd door erker en gebruik van faience. Op einde van de straat, oudste schoolgebouw van Mariakerke gebouwd in 1858; lagere school voor meisjes en jongens, nu vakantiekolonie "Joie aux petits" (nummer 92). Gietijzeren straatlantaarns passen bij verloren pittoreske sfeer van de straat.

• Rijksarchief Brugge, Provinciaal bestuur afdeling 4, bouwvergunningen, nummer 354. (school)
  • BILLIET G., Omtrent de Albertusmolen in Mariakerke, in De Plate, 24, 1995, p. 10-16.
  • CARREIN L., 100 jaar vrij onderwijs te Mariakerke, Oostende, 1995, p. 7-9.
  • DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 43.
  • LOMBAERDE P., Leopold II Koning-Bouwheer, Gent, 1995, p. 48-19.
  • PIETERS M. (red.), Een 15de-eeuwse sector van het verdwenen vissersdorp te Raversijde, in Archeologie in Vlaanderen, IV, 1994, p. 228-229.
  • VERBANCK R., De duinenweg van de Geule tot het Spanjaardsduin, in Jaarboek 1977 van heemkring Ter Cuere Bredene.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda