Zeedijk (Raversijde)

Beschrijving

Gedeelte van de Zeedijk van de Oostendse tot de Nieuwpoortse havengeul. Als wandeldijk tussen Mariakerke en Middelkerke aangelegd in 1904; vanaf 1908 vaste dijk; gedeelte van de Koninklijke Baan hier aangelegd begin 20ste eeuw nagenoeg gelijktijdig met en naast de toen nieuwe kusttramlijn Oostende-Middelkerke. Op de in 1911 herziene kaart van het Militair Cartografisch Instituut nog als quasi onbebouwd aangeduid. Toch reeds beeldbepalende eclectische en art-nouveaugetinte burgerhuizen en residenties op de Zeedijk van voor de Eerste Wereldoorlog, vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wederopbouw in eclectische, art-decogetinte of modernistische stijl.

Evolutie appartementsbouw: voor de Tweede Wereldoorlog residenties van drie à vier bouwlagen met souterrain; na de Tweede Wereldoorlog en vooral vanaf de jaren 1960-1970 appartementsgebouwen van zes à acht bouwlagen. Een aantal beeldbepalende hoekresidenties uit de jaren 1920 en 1930 aansluitend bij Midden-, West- en Zeelaan (zie Zeelaan nummer 68) bleven bewaard, echter niet zonder bedreiging. Nummer 341, nummers 348-349/ Zeelaan: appartementsgebouwen "Stella Maris" en "L' Escale" uit de jaren 1930; drie bouwlagen - bij nummer 341 boven licht verhoogde begane grond - onder plat dak; vooruitspringende hoekrisalieten en kubistisch aandoende deuromlijstingen. Nummer 340: appartementsgebouw "Zeebries" uit de jaren 1940-1950; vier bouwlagen onder plat dak met erker van granitoblokken over de tweede tot en met de vierde bouwlaag.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Levend Archief.
  • PIERLOOT R., Het vroegere Mariakerke en Raversijde, Nieuwkerke-Waas, 1987 (prentbriefkaarten).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda