Guido Gezellestraat

Beschrijving

Rechte straat in oude woonkern van Conterdam, tussen de August Beernaert- en de Nieuwedokstraat. Straat getypeerd door Sint-Catharinakerk uit 1937 en de Sint-Lodewijksschool (nummer 19), in 1906 gesticht door de Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo uit Rumbeke, die ook de school in Stene-dorp hadden gesticht. Oorspronkelijk schoolgebouw verdwenen, kloosterhuis uit 1908 en flankerende klassen uit 1927 wel bewaard. Bebouwing grosso modo bestaande uit arbeiderswoningen uit interbellum. Rijhuizen met vnl. modernistische inslag, onder meer nummer 54 uit 1935 naar ontwerp van architect T. De Lee en van dezelfde architect, samenstel van twee bakstenen woningen uit 1936 met bewaard houtwerk voor de deuren (nummers 43 en 45).

• Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Stene, 1936/1.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda