Grintweg

Beschrijving

Lange straat tussen de Zandvoordedorpstraat en de Gistelsesteenweg. Het oostelijk gedeelte van de weg volgt de oude zandige kreekrug en maakt aldus morfologisch deel uit van de historische dorpsstraat van Zandvoorde. Het westelijk gedeelte volgt de circa eerste kwart van de 18de eeuw aangelegde dijk tussen de "Nieuwe Zandvoordepolder" (ten zuiden) en de "Keignaertpolder" of "Zwanenhoek" (ten noorden), die de kreken in eerstgenoemde polder afsloot, zie Keignaertkreek en Zoute kreek. Ten noorden van de dijk, in de "Keignaertpolder", steenbakkerij "De Keignaert" naar verluidt sinds 1955.

Dorpsstraat (oostelijk gedeelte) met vnl. lintbebouwing van arbeiderswoningen. Doorsnee-architectuur uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; twee à drie traveeën en één, anderhalve à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met straat). Nummers 21, 48: rijhuizen met parement van geglazuurde tegels, eeerstgenoemde gesigneerd "BINJÉ ET WEEMAES CARRELAGES REVÊTEMENTS OSTENDE". Nummer 20: achteringelegen 19de-eeuws hoevetje met ervoor hoge electriciteitskabine onder zadeldak (nok loodrecht op straat) uit de jaren 1920-1930.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda