Gerststraat

Beschrijving

Van Frère Orbanstraat naar Elisabethlaan. Aanleg kadert in de verdere westelijke stadsuitleg naar plan van V. Besme van 1899 id est het gebied tussen Koninginne- en North-/ Elisabethlaan. Rechtlijnige straat; behouden kasseien. Woonfunctie.

Vrij homogeen straatbeeld. Rijbebouwing uit interbellum, overwegend met burgerwoningen; kwaliteitsvollere architectuur in straatgedeelte tussen Frère Orban- en Leffingestraat. Sporadische huisnamen en dateringen zie nummer 67 zogenaamd "Villa Martel" en gedateerd 1930.

Basisbebouwing: enkelhuizen met twee à drie bouwlagen, soms souterrain, en voornamelijk twee ongelijke traveeën onder zadel- en plat dak.
Zowel uitgesproken art-deco- als modernistisch getinte panden met reminiscenties naar eerstgenoemde bouwtrant. Veelal bakstenen gevelfronten al of niet met verwerking van simili; brede venstertravee meestal hoger oplopend en gemarkeerd door bow-window zie nummer 10, nummer 12 gesigneerd architect M. Dinnewet (Oostende), nummer 14 gesigneerd architect T. De Lee (Oostende) en aannemer E. Delaere (Oostende), nummer 18 zogenaamd "Internos". Nummers 5, 7: samenstel getypeerd door gevelbekroningen met gegroefde en getrapte profielen; nummer 23 in aansluitende bouwtrant. Nummer 11 onduidelijk gesigneerd en met contrastrijk materiaalgebruik zie metselwerk in staand verband en witte simili boven begane grond van ijzerzandsteen. Nummer 13, zogenaamd "Eugénie": oplopende trapezoïdale erker met getrapte bekroning. Nummer 15, zogenaamd "Maurits": bakstenen opstand met verwerking van simili, en brede venstertravee gemarkeerd door tweezijdige hoeklisenen en gegroefde kroonlijst. Nummer 27: gegroefde vlakken voor hoger oplopende brede travee tussen pseudo-hoekpilasters met gestileerde bloemenvaas en sgraffiti. Nummers 19, 25, 96, 102, 134 respectievelijk gesigneerd architect M. Hautekiet (Oostende), architect L. D'Helft (Oostende), architect J. Chevalier (Oostende), architect S. Smis (Oostende) en architect A. Pattyn (Oostende).

Voorts ook nog enkele eclectische panden zie nummer 6, zogenaamd "Oscar" en gesigneerd architect L. D'Helft, met brede venstertravee gemarkeerd door erker en frontonbekroning met bolvormig topstuk; beglaasde deur voorzien van ijzeren hekken met spiraalmotief. Nummer 9 met pseudo-mansardedak en dakkapellen onder gebogen fronton waarin jaartal 1930. Nummer 48 met typisch parement van geglazuurde bakstenen en buikige gietijzeren balkonleuningen op de tweede bouwlaag. Nummers 95, 97 respectievelijk zogenaamd "Onze Haard" en "Ons Genoegen", als samenstel gemarkeerd door klokgevel voor brede venstertravee.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda